[:ro]

Situatia economica internationala s-a inrautatit in ultima perioada, iar ultimele date economice arata ca tendinta nu este de revenire, ci din contra – continua sa se inrautateasca. Chiar daca la nivelul traiului de zi cu zi inca nu am simtit acest lucru, in luna ianuarie Moldova a fost afectata vizibil de situatia internationala.

Din punct de vedere economic, in momentul actual cele mai importante date sunt cele legate de activitatea economica a Chinei. Pe langa faptul ca este cel mai mare producator de bunuri din lume, China este si cel mai mare importator de materii prime. Scaderea pretului la petrol si alte marfuri, scaderile de pe burse – toate au legatura cu China.

Una dintre problemele mari este insa lipsa indicatorilor economici – China nu este una dintre cele mai transparente tari cand vine vorba de raportari. Din acest motiv, pietele internationale incearca sa gaseasca cele mai bune proxi-uri – indicatori care sa evidentieze indirect nivelul de activitate din China.

Un astfel de indicator proxi este nivelul exporturilor/importurilor inregistrate de Coreea de Sud. Comertul cu China reprezinta aproximativ un sfert din intregul comert al Coreei de Sud, asa ca variatiile raportate sunt foarte importante pentru estimarea situatiei generale din China si Asia in general.

Prabusirea comertului continua intr-un ritm accelerat

In luna ianuarie, exporturile Coreei de Sud au scazut cu 18,5% fata de aceeasi valoare din anul precedent in timp ce importurile au scazut cu 20.1% la fel fata de valorile inregistrate in urma cu un an.

Si mai negativ este faptul ca ritmul scaderilor este in crestere – cu alte cuvinte, nu numai ca actuala criza NU se apropie de sfarsit, dar situatia inca se inrautateste de la luna la luna.

Implicatiile pentru pietele internationale si regiunea

Din punct de vedere economic, criza din China se va simti in Moldova incepand cel mai probabil cu trimestrul 2 2016, insa, anumite sectoare economice vor avea semnale negative incepand chiar din lunile acestea. Primul semn vizibil a fost cursul de schimb din tara vecina,  Eur/Ron care a fost deja afectat vizibil in luna ianuarie.

Radu Ciofu,
analist financiar,
Admiral Markets UK Ltd[:]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *